Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
Kurkuma to bardzo znana przyprawa, stosowana od wieków w indyjskiej kuchni oraz w medycynie. Charakteryzuje się intensywnym, żółtym kolorem oraz specyficznym zapachem. Słynie ze swoich przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających właściwości. Jest ona często używana w gronie Pań ceniących naturalną medycynę. Czy kurkuma może mieć [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta obfituje w związki o potencjale wzmacniającym organizm. Dzięki mocno rozwiniętej technologii żywności można niektóre z tych wyjątkowych substancji zażywać w postaci wyodrębnionej, co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można [...]
Zaangażowanie w aktywność fizyczną w czasie wolnym od nauki, czy pracy, ma duże znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale również psychicznego. Jak wynika z najnowszych badań naukowych, uprawianie różnych dyscyplin sportowych zdobywa coraz większe uznanie także z racji wpływu na modulację nastroju. Okazuje się bowiem, że sport może być [...]
Witaminy A, C i E stanowią jedne z najbardziej znanych egzogennych związków o charakterze antyoksydantów w ustroju człowieka. Są owiane wieloma mitami np. o leczeniu raka czy „wszystkich chorób” przez witaminę C. Co naprawdę daje witamina C? W rzeczywistości witamina C wykazuje pozytywny wpływ na ustrój człowieka, uznaje się ją wręcz za niezbędną [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
Substancje ergogeniczne, czyli takie, które usprawniają organizm, poszukiwane są przez ludzkość od tysięcy lat. Doskonałym przykładem takiej substancji ergogenicznej jest posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania [...]
Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych są narażeni na spadek stężenia glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glikogen to inaczej zmagazynowany cukier, który pozwala kontynuować wysiłek o wysokiej intensywności. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się żele węglowodanowe, napoje, batoniki, tabletki musujące zawierające cukry i elektrolity, proszki [...]
Witaminy pełnią niezliczone funkcje, których nie sposób jest uzyskać za pomocą innych związków. Ich działanie rzutuje na codzienne samopoczucie, prewencję chorób, a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. [...]
Kreatyna to związek o nie do przecenienia roli w żywieniu zarówno osób aktywnych fizycznie, jak i każdego, kto dba zarówno o mięsnie, jak i układ nerwowy zabezpieczając się na przykład przed skutkami starzenia się. Należy do aminokwasów, które organizm wytwarza, jednak sama produkcja endogenna (czyli wewnątrz organizmu) zazwyczaj nie jest [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Kurkumina jest to składnik, znanej od lat przyprawy pochodzącej z kuchni azjatyckiej, czyli kurkumy. Wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Osoby trenujące zazwyczaj sięgają po suplementy zawierające kurkuminę z tego względu, że wpływają one znacząco na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, co przyczynia się [...]
Doping krwi zazwyczaj kojarzy się nam z wykonywaniem transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy [...]
Wykorzystanie aminokwasów BCAA w diecie sportowca niesie za sobą wiele korzyści, które wynikają z faktu, że aminokwasy o budowie rozgałęzionej metabolizowane są w komórkach mięśniowych, a nie wątrobie. Dla nas sportowców oznacza to, że poprzez dodatkową podaż aminokwasów tego typu, możemy wpływać na pozytywne zmiany w naszym ciele, które [...]
Słyszy się o tym, że podstawą kształtowania sylwetki jest dieta dobrana odpowiednio pod nasz organizm i trening siłowy, wykonywany dobrze pod względem techniki. Jednak często zauważyć można pomijanie innego, istotnego czynnika decydującego o naszych efektach. Jest nim odpowiednia regeneracja organizmu po to, abyśmy byli gotowi do wykonania [...]
N-acetylocysteina (NAC) to niezwykle ciekawy suplement, który może mieć duży zakres zastosowań w szeroko pojętym kontekście zdrowia. NAC może pomóc w leczeniu zaburzeń psychicznych, przewlekłych chorób płuc, jak również w poprawie wyników sportowych. Podsumowanie NAC jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszać stany zapalne w organizmie. [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]